Skip to content Skip to footer

Makaron z brokułami i serem pleśniowym

Brokuły i ser to tak świetnie dobrane składniki jak pomidory i bazylia albo wiśnie i czekolada. 🙂 Dodatkowo brokuły są niskokaloryczne, za to pełne błonnika, więc pomagają na dłużej zapewnić uczucie sytości. To danie cieszy oczy i podniebienie. 🙂

Składniki:

2 PORCJE

  • 140 g makaronu razowego
  • 400 g brokuła
  • 100 g sera pleśniowego
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlać z garnka ok. ⅓ szklanki wody i odłożyć.
  2. Brokuł ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, przelać zimną wodą i podzielić na małe różyczki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, lekko podsmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony ser.
  4. Dolać trochę wody odlanej z gotowania makaronu. Dodać brokuły i pokrojone na kawałki pomidorki.
  5. Dołożyć makaron. Wszystko delikatnie przemieszać, lekko zagrzać.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź