Nie wyobrażamy sobie wakacyjnego gotowania bez bakłażanów. W dodatku to świetne warzywo (a właściwie owoc!) dla osób na diecie – ma mało kalorii, za to dużo sycącego błonnika, a do tego wapń, potas i magnez. A oto przepis na lekką kolację lub lunch: bakłażan z kuskusem, granatem i harissą.
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 380 kcal
- 1 większy bakłażan (ok. 300 g)
- 70 g kuskusu
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka pasty czerwonej harissa lub 0,5 łyżeczki przyprawy harissa
- sok z 0,5 owocu granatu
- 3 łyżki nasion granatu
- 1,5 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 suszone pomidory
- 1 łyżeczka miodu
- sól
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 190 st . C.
- Bakłażan pokroić na ok. 3-cm kawałki, posolić i spryskać olejem (ewentualnie obtoczyć w nim, choć bakłażan szybko chłonie tłuszcz i trzeba to zrobić bardzo sprawnie). Rozłożyć na blasze do pieczenia i piec ok. 15-20 min, aż zmięknie (w międzyczasie przemieszać).
- Kuskus ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- W miseczce wymieszać sok z granatu, miód i harissę.
- Na półmisek wyłożyć kuskus, a na niego upieczony bakłażan, posypać go pokrojonymi w kostkę pomidorami, pestkami słonecznika, pestkami granatu i pietruszką. Polać dressingiem.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: