Risotto to klasyka włoskiej kuchni, ale wiele osób sądzi, że na diecie musi zapomnieć o tym daniu. My pokazujemy, że wcale nie musi tak być – wystarczy odrobinę zmienić ilość niektórych składników. 🙂
Składniki:
2 PORCJE
- 140 g ryżu do risotto (Arborio)
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki boczku pokrojonego w kostkę
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 cukinia
- 2 garści szpinaku
- 0,5 kieliszka wina wytrawnego
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- 2 szklanki bulionu
- rozmaryn
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekać, cukinię pokroić w kostkę.
- Na patelni roztopić masło (najlepiej klarowane). Wsypać rozmaryn. Zeszklić cebulę.
- Dodać boczek, pokrojoną w kostkę cukinię, na koniec szpinak. Chwilę dusić. Wsypać ryż i dodać czosnek.
- Podlać winem. Poczekać aż wino wyparuje. Następnie partiami dodawać bulion, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Dodać ser, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.