Skip to content Skip to footer

Risotto z cukinią i szpinakiem

Risotto to klasyka włoskiej kuchni, ale wiele osób sądzi, że na diecie musi zapomnieć o tym daniu. My pokazujemy, że wcale nie musi tak być – wystarczy odrobinę zmienić ilość niektórych składników. 🙂

Składniki:

2 PORCJE

  • 140 g ryżu do risotto (Arborio)
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki boczku pokrojonego w kostkę
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cukinia
  • 2 garści szpinaku
  • 0,5 kieliszka wina wytrawnego
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • 2 szklanki bulionu
  • rozmaryn
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekać, cukinię pokroić w kostkę.
  2. Na patelni roztopić masło (najlepiej klarowane). Wsypać rozmaryn. Zeszklić cebulę.
  3. Dodać boczek, pokrojoną w kostkę cukinię, na koniec szpinak. Chwilę dusić. Wsypać ryż i dodać czosnek.
  4. Podlać winem. Poczekać aż wino wyparuje. Następnie partiami dodawać bulion, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.  Dodać ser, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź