Skip to content Skip to footer

Sałatka z pęczakiem

Sałatki z kaszą to sposób na zdrowy, sycący lunch. Dzięki pieczonym warzywom i pęczakowi to danie idealnie sprawdzi się zimą, gdy potrzebujemy rozgrzania. Ale możesz ją też spakować do lunchboxa jako posiłek na zimno. 

Składniki:

1 PORCJA | 295 KCAL

  • 40 g kaszy pęczak
  • 0,5 cukinii
  • 0,5 papryki
  • 0,5 pora
  • czosnek, koperek, natka – wg  uznania
  • 0,5 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżki miodu
  • 0,5 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pęczak, po dokładnym opłukaniu, ugotować wg przepisu w lekko osolonej wodzie.
  2. Cukinię obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, pokroić. Pora pokroić w półtalarki. Natkę i koperek posiekać.
  3. Kiedy kasza będzie się gotować, upiec cukinię i paprykę w 180 st. C przez 25 minut.
  4. W misce wymieszać przestudzony pęczak z cukinią i papryką. Dodać pora, zieleninę i posiekany czosnek.
  5. Do miseczki wlać olej, miód, ocet, wsypać przyprawy, wymieszać. Sosem polać sałatkę.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź