Azjatyckie dania w stylu stir-fry to nasz sposób na szybkie obiady – wystarczy szybko podsmażyć kilka składników, wymieszać i danie gotowe. Tym razem na zdrowy obiad proponujemy makaron udon z pełnymi białka boczniakami, szparagami i papryką.
Smażony makaron udon ze szparagami i boczniakami
Szybki, zdrowy obiad bez mięsa w azjatyckim stylu
Danie dania główne
Rodzaj dania dania z makaronem, wege
porcje 2 porcje
Kalorie 325 kcal
Składniki
- 200 g świeżego makaronu udon
- 200 g boczniaków
- 6 szparagów
- 0,5 papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka miod
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
- Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu.
- Cebulę pokroić w piórka, paprykę i grzyby w paski. Od szparagów odłamać zdrewniałe końcówki i pozotałe części pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek i imbir obrać, posiekać.
- Na patelni lub w woku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać czosnek, imbir, grzyby i szparagi. Gdy grzyby zaczną brązowieć, dodać paprykę. Podsmażać, aż grzyby się zezłocą, a szparagi zmiękną.
- W miseczce wymieszać miód, ocet, sos sojowy i kilka łyżek wody. Wlać do warzyw, dołożyć ugotowany makaron, wymieszać.
Słowa kluczowe bez mięsa, boczniaki, obiad, szparagi, udon