Korzeń selera to w polskiej kuchni głównie składnik rosołu i tradycyjnej sałatki jarzynowej. A warto jeść go częściej.
Zawiera m.in.:
- mnóstwo witaminy C wspomagającej odporność
- substancje o działaniu antystresowym
- przeciwutleniacze
A dodatkowo przyspiesza metabolizm, spowalnia wchłanianie tłuszczów i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Wypróbujcie więc ten prosty przepis na pyszną surówkę z selera, która świetnie sprawdzi się m.in. jako dodatek do obiadu.
Składniki:
1 PORCJA | 250 KCAL
- 1 seler
- 4 orzechy włoskie
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 0,5 łyżki musztardy
- 0,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Orzechy lekko pokruszyć i wymieszać z selerem.
- Z oliwy, jogurtu, musztardy zrobić sos. Wymieszać i posypać koperkiem.