Skip to content Skip to footer

Tarta ze szpinakiem, wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami

Szpinak, ser, wędzony kurczak i suszone pomidory… a to wszystko zapieczone na wierzchu pysznej, chrupiącej tarty… Czy może być lepiej…? Wypróbuj ten przepis. 

Składniki

4 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 280 kcal
Ciasto:
  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżki wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 6 garści świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,25 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Pozostałe składniki:

  • 100 g kurczaka wędzonego
  • 4 suszone pomidory w zalewie z oleju
  • 4 łyżki tartego sera żółtego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka 2%

Przygotowanie

  1. Ciasto zagnieść, uformować kulkę i na 30 min wstawić zawinięte w folii do lodówki.
  2. Przygotować farsz: czosnek posiekać, podsmażyć na patelni, dodać szpinak i dusić kilka minut, żeby odparował nadmiar wody. Doprawić do smaku.
  3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy do tarty. Ponakłuwać widelcem, żeby w trakcie pieczenia ciasto nie wyrosło. Piec w 200 st. C przez 10 min, do momentu zrumienienia ciasta.
  4. Blaszkę wyciągnąć z piekarnika, nałożyć farsz szpinakowy, pokrojonego w plasterki kurczaka, kawałki suszonych pomidorów i posypać serem. Całość zalać rozbełtanym jajkiem z mlekiem i zapiekać przez kolejne 10 min.

 

 

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź