DANIA Z KASZĄ

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Kasza gryczana zasługuje na to, aby być czymś więcej niż tylko skromnym dodatkiem do gulaszu. To dobre źródło białka i żelaza, a do tego pomaga obniżać ciśnienie krwi. Warto więc, aby regularnie czynić z niej gwiazdę obiadu – na przykład w pysznej zapiekance.

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: 430 kcal

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 140 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 szklanki bulionu
  • majeranek, tymianek, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.
  2. Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać oraz posiekać.
  3. Zagotować bulion z dodatkiem majeranku i tymianku oraz sosu sojowego.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  5. Rozgrzać dużą patelnię, wlać olej i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i kurczaka – obsmażyć go na złoto. Mięso przesunąć  na bok i dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 2-3 minuty. Wszystkie składniki na patelni wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.
  6. Dodać suchą kaszę gryczaną, zalać połową bulionu i zagotować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i dolać resztę bulionu. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i zapiekać w piekarniku przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki, szczypiorkiem i serem.

Write A Comment