Skip to content Skip to footer

Zupa krem dyniowo-paprykowa

Za oknem początki jesieni, więc na talerzu rozgrzewająca zupa dyniowo- paprykowa.  Idealna na tę porę roku.

Składniki

  • 300 g dyni
  • 1 papryka
  • 0,25 papryczki chilli
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 szklanki bulionu,
  • 0,5 łyżki oleju lub oliwy
  • 0,25 łyżki masła
  • 25 g fety
  • do smaku: tymianek, pieprz, oregano

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do na 190 st. C.
  2. Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać.
  3. Paprykę umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne.
  4. Dynię, paprykę i papryczkę chili (w całości) wyłożyć na blachę piekarnika i piec przez 70 minut.
  5. Przygotować upieczone warzywa: dynię pokroić na mniejsze kawałki, paprykę i papryczkę chili włożyć na 3 minuty do foliowej siateczki po czym obrać ze skórki, papryczkę chili przekroić i wydrążyć z nasion.
  6. Na patelni rozgrzać masło. Włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i szklić na średnim ogniu przez kilka minut (na minutę przed końcem dodać jeszcze listki tymianku).
  7. Zeszkloną cebulę z tymiankiem, dynię, obrane papryki, bulion, oliwę oraz przyprawy dokładnie zblendować. Przelać do garnka i zagotować. Podawać z serem feta, świeżym tymiankiem i opcjonalnie płatkami chili.

Przypnij na Pintereście i zachowaj  na później:

zupa krem dyniowo-paprykowa - blog dietetyczny

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź