DANIA GŁÓWNE

Grillowany kurczak z brzoskwiniową salsą

Jeśli szukasz pomysłu na na lekki obiad w letnich smakach, oto on: grillowany kurczak z brzoskwiniową salsą.  

Brzoskwinie pomagają m.in. zwiększać produkcję czerwonych krwinek, a więc zwalczać anemię oraz zawierają dużo wody i działają moczopędnie, więc są polecane w przypadku obrzęków wywołanych przez upały. A  temu daniu dodają świeżości i sprawiają, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste. 

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 250 kcal

Salsa

  • 1 duża brzoskwinia (lub nektarynka)
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 papryczki chili
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub bazylii)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz

Kurczak

  • 2 małe piersi kurczaka (w sumie 300 g)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać musztardę, oliwę i sos sojowy. Piersi kurczaka przekroić w poprzek na dwa cieńsze płaty. Obtoczyć w marynacie i odłożyć na ok. 15 min.
  2. Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestkę. Dobrze rozgrzać patelnię grillową i położyć na niej połówki owoców. Smażyć z każdej strony po około 2 minuty. 
  3. Po zdjęciu brzoskwiń na patelni położyć mięso i zgrillować z obu stron.
  4. Wszystkie składniki salsy drobno posiekać i wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Salsę ułożyć na usmażonym mięsie.

    Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

Dietetyk online_kurczak z brzoskwiniową salsą
Dietetyk online: kurczak z brzoskwiniową salsą

Write A Comment