DANIA GŁÓWNE

Makaron z pesto z liści rzodkiewki

Czy wiesz, że liście rzodkiewki zawierają więcej składników odżywczych niż korzenie? Są o wiele bogatsze w witaminę C niż cytryna, a dodatkowo to źródło wapnia, fosforu i glukozynolatów o działaniu przeciwnowotworowym.  A jakby tego było mało, liście rzodkiewki – podobnie jak korzenie – świetnie smakują. Można z nich przyrządzić na przykład pyszne, wyraziste w smaku pesto.

Składniki

1 PORCJA

  • 50 g makaronu razowego
  • liście z 1 pęczka rzodkiewek
  • 25 g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy (zwykłej, czosnkowej, truflowej lub chili)
  • 0,5 zielonej części pora
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka pestek słonecznika

Przygotowanie

  1. Pora pokroić w półplasterki.
  2. Makaron ugotować al dente. Na ok. 2 minuty przed końcem dorzucić do niego pora. Do szklanki odlać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu 
  3. Parmezan zetrzeć. Liście rzodkiewki, pestki, starty ser, czosnek i oliwę zblendować na pesto. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowanym makaronem i porem. Jeżeli pesto będzie za gęste, dolać trochę wody odlanej z makaronu.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:liście rzodkiewek_makaron z pesto_dieta

Write A Comment