DANIA GŁÓWNE

Puree z korzenia selera

W polskiej kuchni korzeń selera najczęściej wykorzystywany jest do ugotowania bulionu lub zrobienia tradycyjnej sałatki jarzynowej. A szkoda, bo jest niskokaloryczny (20 kcal/ 100 g), sycący i bardzo zdrowy. Zawiera np. 2 razy więcej witaminy C niż cytrusy, a także witaminę młodości, czyli wit. E.  I można z niego przyrządzić mnóstwo fantastycznych dań. np. pyszne, kremowe puree na obiad, które zastąpi to tradycyjne z ziemniaków, z mnóstwem masła i śmietany.

Składniki

6 PORCJI | 1 PORCJA: ok. 85 kcal

  • duży korzeń selera (ok. 320 g)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżki masła
  • ⅓ szklanki mleka
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

  1. Seler i ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować w wodzie do miękkości.
  2. Wszystkie składniki zblendować na gładkie, puszyste puree. Doprawić solą i pieprzem.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

 

puree z selera_dietetyk Łódź
puree z selera

 

Write A Comment