DANIA GŁÓWNE

Risotto z bobem

Bób to jeden ze smaków lata, a przy okazji superzdrowa roślinna. Jest bogaty w białko, więc może stanowić zamiennik mięsa, a 100 g surowego bobu pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Jest przy tym niskokaloryczny i pozwala na długo zachować uczucie sytości. W Polsce najczęściej jemy go w wersji ugotowanej, jako przekąskę, ale bób możemy też dodać do sałatek, makaronu czy risotto. 

Składniki

2 PORCJE

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g ryżu arborio 
  • ok. 700 ml bulionu
  • 200 g bobu
  • 50 g zielonego groszku
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 0,5 cytryny
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek posiekać. 
  2. W garnku ugotować bób – nie dłużej niż 15 min. Połowę odłożyć (i opcjonalnie obrać), a połowę posiekać (lub lekko zmielić w blenderze).
  3. Cebulę zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodać czosnek, smażyć kilkanaście sekund i dorzucić ryż. Całość wymieszać i stopniowo, łyżką wazową, dolewać bulion. Gotować na małym ogniu – ryż powinien zrobić się al dente. 
  4. Wraz z ostatnią łyżką bulionu dodać groszek, sok wyciśnięty z połowy cytryny i bób. Na koniec dołożyć parmezan, zioła i doprawić pieprzem.

Write A Comment