Skip to content Skip to footer

Zupa krem z zielonego groszku

Gdy masz ochotę na lekki, ale jednocześnie sycący obiad, polecamy tę zupę krem z zielonego groszku. Pycha!

Składniki

2 PORCJE

  • 400 g groszku (może być mrożony)
  • 0,5 l bulionu
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: 3 łyżki jogurty naturalnego

Przygotowanie

  1. Jeśli groszek jest mrożony, należy go wcześniej rozmrozić.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku na 1 łyżce masła podsmażyć cebulę aż będzie miękka.
  3. Dodać bulion warzywny i zagotować.
  4. W blenderze zmiksować groszek. Następnie dodać do niego bulion oraz przyprawy. Całość jeszcze raz zmiksować tak, aby składniki się połączyły. Następnie przelać do garnka i gotować przez kilka minut.
  5. Opcjonalnie: w miseczce wymieszać jogurt z kilkoma łyżkami zupy, a następnie przelać mieszankę do garnka z zupą i wymieszać.  Doprawić solą i pieprzem.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź