Olej kokosowy uznawany jest za jeden z tzw. „superfoods” i doskonała, zdrowsza alternatywa dla oleju i masła. Czy jednak rzeczywiście jest on tak zdrowy?
Rafinowany i nierafinowany
Olej kokosowy możemy znaleźć w dwóch wariantach: rafinowany i nierafinowany.
Olej nierafinowany jest tłoczony na zimno i stanowi najbardziej wartościową wersję tego produktu.
Natomiast olej rafinowany stanowi tańszy wariant, ale pozbawiony jest też prawie całkowicie smaku i zapachu kokosa, a także zawiera o wiele mniej zdrowych składników.
Duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych
Oleju kokosowego nie powinniśmy jeść bez ograniczeń. Składa się on głównie z kwasów tłuszczowych nasyconych, które uważane są za niekorzystne dla naszego zdrowia, ponieważ podnoszą poziom złego cholesterolu. Ich spożycie nie powinno przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania na kalorie, a więc np. dla kobiety o zapotrzebowaniu 2000 kcal będzie to ok. 20 g tłuszczów nasyconych. Te natomiast dostarczymy już 1 łyżką oleju kokosowego lub 2 łyżkami smalcu.
Co lepsze: olej kokosowy czy… smalec?
Czy właśnie zrobiłeś wielkie oczy, widząc, że zestawiamy ze sobą olej kokosowy i smalec? Otóż tak. Olej kokosowy wcale nie jest dużo zdrowszy od smalcu.
Cena oleju kokosowego to koszt 20-50 zł za kilogram, a smalcu mniej niż 10 zł na kilogram. Oba produkty nadają się do smażenia. Jednak smalec zawiera dużo lepszy rozkład kwasów tłuszczowych, a także 2 razy mniej tłuszczów nasyconych, których spożywania w dużych ilościach należy unikać.
To który produkt jest lepszy? Tak naprawdę trudno jednoznacznie to określić, ale na pewno nie dajmy sobie wmawiać, że olej kokosowy jest dużo zdrowszy niż inne tłuszcze. Jak wszędzie, warto zachować zdrowy rozsądek. Najważniejszy jest umiar.
2 Comments
Aga
Jak już ma się duży słoik, to lepiej używać tego oleju kokosowego w kosmetyce. 🙂 Fajnie nawilża skórę, końcówki włosów a z tego co słyszałam – zastępuje nawet piankę do golenia. 😀
AnMa Centrum Dietetyki
Tak, zdecydowanie – olej kokosowy najlepiej sprawdza się w kosmetyce. 🙂