Dania stir-fry to jedne z naszych ulubionych opcji na zdrowe obiady. Są pełne warzyw, lekkie i robi się je ekspresowo. Wersję stir-fry z mango na pewno polubisz.
Składniki:
1 PORCJA | 426 kcal
- 100 g polędwicy wieprzowej
- 0,5 mango
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 cebuli
- 0,5 papryki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżki cukru
- chili, imbir
Przygotowanie:
- Mięso przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki.
- Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
- Mango obrać i pokroić w słupki. Paprykę pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w piórka. Chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
- Przygotować sos: wymieszać ocet, cukier, wodę i sos sojowy.
- Na dużą patelnię wrzucić przygotowane warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty.
- Dodać mango i wymieszać. Smażyć razem przez ok. 2 minuty, następnie wszystko wyjąć na talerz.
- Na oleju podsmażyć polędwiczkę, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając, aby równomiernie się obsmażała. Wsypać warzywa, wszystko wymieszać, zalać sosem. Gotować na dużym ogniu przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: