Skip to content Skip to footer

Pełnoziarniste uszka z kapustą i grzybami

Święta bez czerwonego barszczu? Niemożliwe. 🙂 Ale jeśli chcesz cieszyć się wigilijną ucztą bez wyrzutów sumienia (i nadprogramowych centymetrów w obwodzie brzucha), warto zadbać o to, by potrawy przygotować odpowiedni sposób. Dziś podrzucamy przepis na pełnoziarniste uszka.

Zajrzyj też do naszego dietetycznego poradnika przetrwania na święta. 

Składniki:

OK. 50 MAŁYCH USZEK | 1 USZKO: OK. 30 KCAL

  • 18 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g pieczarek
  • 4 szklanki kapusty kiszonej
  • 1 jajko
  • 2 garści grzybów suszonych
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

1. Grzyby namoczyć na noc. Ugotować do miękkości.

2. Pieczarki, cebulę i kapustę drobno posiekać. Ugotowane grzyby drobno posiekać. Podsmażyć cebulkę i czosnek. Dodać kapustę suszone grzyby i pieczarki. Poddusić pod przykryciem. Doprawić do smaku. Ostudzić.

3. Do mąki dodać szczyptę soli, ciepłą wodę oraz 0,5 jajka. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Wykrawać szklanką.

4. Do farszu dodać 0,5 jajka oraz siemię lniane. Nakładać na wycięte kawałki ciasta. Zlepić. Wrzucać do wrzącej wody na kilka minut, do wypłynięcia.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź