Święta bez czerwonego barszczu? Niemożliwe. 🙂 Ale jeśli chcesz cieszyć się wigilijną ucztą bez wyrzutów sumienia (i nadprogramowych centymetrów w obwodzie brzucha), warto zadbać o to, by potrawy przygotować odpowiedni sposób. Dziś podrzucamy przepis na pełnoziarniste uszka.
Zajrzyj też do naszego dietetycznego poradnika przetrwania na święta.
Składniki:
OK. 50 MAŁYCH USZEK | 1 USZKO: OK. 30 KCAL
- 18 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g pieczarek
- 4 szklanki kapusty kiszonej
- 1 jajko
- 2 garści grzybów suszonych
- 0,5 cebuli
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Grzyby namoczyć na noc. Ugotować do miękkości.
2. Pieczarki, cebulę i kapustę drobno posiekać. Ugotowane grzyby drobno posiekać. Podsmażyć cebulkę i czosnek. Dodać kapustę suszone grzyby i pieczarki. Poddusić pod przykryciem. Doprawić do smaku. Ostudzić.
3. Do mąki dodać szczyptę soli, ciepłą wodę oraz 0,5 jajka. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Wykrawać szklanką.
4. Do farszu dodać 0,5 jajka oraz siemię lniane. Nakładać na wycięte kawałki ciasta. Zlepić. Wrzucać do wrzącej wody na kilka minut, do wypłynięcia.