W okresie świątecznym dieta dzieci zaczyna przypominać jedną wielką wycieczkę do fabryki czekolady. – Czekoladowe Mikołaje, kalendarze adwentowe, słodycze podczas imprez w przedszkolach i szkołach… Powiedzmy sobie szczerze: jest tego zdecydowanie za dużo. Co więc dać dzieciom jako drobny świąteczny upominek? Mogą to być na przykład zdrowe, pyszne ciasteczka owsiane. Zrobisz je ekspresowo, a potem wystarczy zapakować je w ozdobne opakowanie i gotowe. 🙂
Zajrzyj też do naszego darmowego e-booka ze zdrowymi przepisami wigilijnymi.
Składniki:
12 DUŻYCH CIASTEK | 1 CIASTKO: OK. 75 KCAL
- 1 szklanka płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
- 0,25 szklanki mąki owsianej
- 0,75 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko
- 40 g dropsów z ciemnej czekolady (lub pokruszonej gorzkiej czekolady)
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W osobnych miskach wymieszać mokre i suche składniki (bez dropsów czekoladowych). Dodać suche składniki do miski z mokrymi i dokładnie wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać ponownie.
- Przykryć miskę folią aluminiową i schować do lodówki na 30-60 minut. Masa powinna stężeć na tyle, aby dało się ją nakładać łyżką i formować kulki (można do tego użyć małej gałkownicy do lodów).
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Z masy formować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – spłaszczać dłonią lub łyżką. Piec ok. 6-9 minut – brzegi powinny się zarumienić, ale środek nie musi być idealnie wypieczony, bo ciastka jeszcze stwardnieją po wyjęciu z piekarnika.