Kapuśniaczek to klasyka domowej kuchni. W dodatku wspomaga florę bakteryjną jelit, pomaga oczyszczać organizm, wspiera odporność i pomaga pozbyć się kaca, gdy za bardzo zabalujemy. 😉 Oto przepis na zdrowy kapuśniak.
Dlaczego warto włączyć kapuśniak do codziennej diety?
Kapuśniak to lekkostrawna zupa, która wspomaga detoksykację organizmu i wzmacnia układ odpornościowy dzięki wysokiej zawartości witaminy C, błonnika i antyoksydantów. Kapusta jest też naturalnym probiotykiem, który pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową, co ma istotny wpływ na nasze zdrowie.
Czytaj też: Mikrobiota jelitowa – co warto o niej wiedzieć?
Każdy dobry dietetyk powie Ci też, że regularne dodawanie kapuśniaku do diety pomaga w dbaniu o szczupłą sylwetkę.
Kapuśniak - zdrowa zupa w sezonie przeziębieniowym
Jak wspomniałyśmy, jedzenie kapuśniaku poleca się szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia odpornościowego. Dlatego u wielu naszych podopiecznych, kapuśniak pojawia się wtedy w ich planach dietetycznych bardzo często.
Poniżej znajdziesz przepis na wersję podstawową kapuśniaku. Ale my polecamy Ci też kapuśniak z kaszą – jest pycha. Przepis znajdziesz w naszym e-booku z gotowym, 7-dniowym planem na Dietę oczyszczającą na 1500 kcal.
Kapuśniak
Składniki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 4 szklanki bulionu
- 2 szklanki kapusty kiszonej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ziemniaki
- 0,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Kapustę drobno posiekać. Wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Gotować ok. 15 – 20 minut.
- Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. Marchewkę i pietruszkę pokroić.
- Gdy kapusta będzie gotowa, odcedzić ją i zalać bulionem. Wrzucić marchewkę, ziemniaka, cebulę (można też dodać koncentrat pomidorowy). Wymieszać.
- Gotować ok. 15 – 20 minut. Doprawić do smaku.