Kapuśniak to klasyka domowej kuchni. W dodatku wspomaga florę bakteryjną jelit, pomaga oczyszczać organizm, wspiera odporność i pomaga pozbyć się kaca, gdy za bardzo zabalujemy. 😉 Oto przepis na zdrowy kapuśniaczek.
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: 196 kcal
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 4 szklanki bulionu
- 2 szklanki kapusty kiszonej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ziemniaki
Przygotowanie
- Kapustę drobno posiekać. Wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Gotować ok. 15 – 20 minut.
- Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. Marchewkę i pietruszkę pokroić.
- Gdy kapusta będzie gotowa, odcedzić ją i zalać bulionem. Wrzucić marchewkę, ziemniaka, cebulę (można dodać koncentrat pomidorowy – 0,5 łyżeczki). Wymieszać.
- Gotować ok. 15 – 20 minut. Doprawić do smaku.