Buddha bowls to pięknie wyglądające miski pełne zdrowych przysmaków, które tworzą zbilansowany posiłek. Składają się z warzyw, owoców, zbóż, nasion i roślin strączkowych. Niektórzy dokładają do nich też paski grillowanego mięsa. Ma być zdrowo, kolorowo i sycąco. Idealnie nadają się też do zapakowania w lunchboxie i zabrania do pracy lub szkoły.
A oto jedna z naszych propozycji na buddla bowls.
Składniki:
1 PORCJA | 561 kcal
- 40 g komosy ryżowej
- 0,5 puszki ciecierzycy w zalewie
- 1 marchewka
- 0,25 awokado
- 1 garść świeżego szpinaku
- 0,5 papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 0,5 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, papryka wędzona
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Do miski włożyć szpinak, skropić go sokiem z cytryny. Dodać kaszę i ciecierzycę, pokrojone w słupki marchewkę, awokado i paprykę. Całość polać oliwą, jogurtem i posypać przyprawami i słonecznikiem (można go podprażyć na suchej patelni). Składniki najlepiej umieszczać w misce na szpinaku obok siebie, a nie warstwami.
Zapisz na Pintereście i zachowaj na później:
