ZDROWE ODŻYWIANIE

Co za burak! – Dlaczego i jak jeść polskie superfood (+ przepisy)

Superfoods to nie tylko chia, acai, awokado i spirulina. Znajdziemy je też w polskich ogródkach. Jednym z takich produktów jest burak. To małe warzywo ma ogromne właściwości prozdrowotne i można je wykorzystać w mnóstwie pysznych potraw.

Naturalne lekarstwo

Pisząc o zdrowotnych właściwościach buraków należy zacząć od betaniny. To zawarty w nich barwnik, który jest silnym przeciwutleniaczem i opóźnia procesy starzenia oraz ma właściwości antynowotworowe.

Buraki wspomagają również układ odpornościowy. Dlatego w „sezonie gluta”, czyli jesienią i zimą, staraj się je spożywać regularnie. Sok z buraka ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a szczególnie pomaga w walce z wirusami. Posiada też właściwości wykrztuśne. A dodatkową ochronę przed infekcjami zapewnia zawarta w burakach witamina C.

Zobacz także: „Dieta na rozgrzanie i odporność” 

 

Przyjaciel układu krwionośnego

Choć buraki nie zawierają ogromnych ilości żelaza, to mają właściwości krwiotwórcze i pomagają zapobiegać anemii. To także dobre warzywo dla nadciśnieniowców, ponieważ azotany obecne w soku wpływają na podniesienie we krwi stężenia tlenku azotu, regulującego ciśnienie.

Buraki są również bogatym źródłem kwasu foliowego. Ma on nie tylko korzystne działanie na rozwój płodu, ale także pomaga usuwać z krwi homocysteinę, której nadmiar wywołuje choroby serca.

Dodatkowo to małe warzywo jest sprzymierzeńcem kobiet w okresie menopauzy – oprócz wspomnianego wpływu na regulację ciśnienia krwi, dotlenia serce, pomaga wyrównać jego pracę  i łagodzi uderzenia gorąca.

 

Wsparcie dla aktywnych fizycznie i odchudzających się

Czy wiesz, że sok z buraka pomaga w odchudzaniu? Wspomaga przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu oraz zawiera dużo sycącego błonnika. Jest też niskokaloryczny – 100 ml to jedynie ok. 45 kcal.

Ponadto sok z tego warzywa jest polecany sportowcom. Badania wykazują, że może on zmniejszać koszt tlenowy aktywności fizycznej, tym samym poprawiając wydolność organizmu o nawet kilkanaście procent.

 

Kto powinien uważać na buraki?

Niestety ugotowane buraki mają wysoki indeks glikemiczny (IG= 64), o połowę wyższy niż w wersji surowej. Oznacza to, że nie są najlepszym wyborem dla cukrzyków.

W dodatku warzywo to zawiera szczawiany, więc spożywanie go w dużych ilościach może przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych i dny moczanowej. Dlatego – jak zawsze – umiar jest najważniejszy. Nawet przy superfood.

 

Jak jeść buraka?

Oczywiście najwięcej składników odżywczych przyswoimy spożywając surowe buraki. Gotowanie powoduje ich utratę. Optymalną opcją jest więc m.in. picie soku z buraka (najlepiej z wyciskarki wolnoobrotowej). Można je również piec owinięte folią aluminiową przez około godzinę w 190 stopniach Celsjusza. Jeśli już gotujemy to warzywo, to w im mniejszej ilości wody oraz im krócej, tym lepiej.

 

Zdrowe przepisy z burakami

Na polskich stołach buraki goszczą głównie w postaci barszczu lub jako sałatka z zasmażką, będąca dodatkiem do schabowego. Poniżej znajdziesz jednak 6 przepisów na inne pyszne dania z ich wykorzystaniem.

1.Buraczany krem z gruszką

zupa krem z buraka_zdrowy przepis_dietetyk Łódź

 

2. Koktajl z burakiem

koktajl z buraka_zdrowy przepis

 

3. Sałatka z botwinką

Sałatka z botwinką i pomarańczą_AnMa Centrum Dietetyki Łódź

 

4. Pierogi z botwinką

pierogi z botwinką_dietetyk Łódź

 

5. Wafle caprese (przepis z naszego darmowego e-booka „17 zdrowych przekąsek do 200 i 300 kcal”)

Wafle caprese_dietetyk online

 

6. Sałatka z buraków i awokado (przepis z naszego darmowego e-booka „17 zdrowych przekąsek do 200 i 300 kcal”)

sałatka z buraka i awokado_AnMa Centrum Dietetyki Łódź

 

7. Pesto z buraków

makaron z pesto z buraków_dietetyk Łódź

1 Comment

Write A Comment