Skip to content Skip to footer

Chili con carne

Chili con carne to jedno z naszych ulubionych dań na jesień i zimę. Jest sycące i przyjemnie rozgrzewa.

Składniki

2 PORCJE

  • 300 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 12 łyżek fasoli czerwonej z puszki
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 papryczki chili
  • oregano
  • kmin rzymski
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na wodzie.
  2. Dodać sporą szczyptę kminu rzymskiego, oregano, posiekaną papryczkę chili (bez nasion). Zrumienić.
  3. Dodać mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Dodać pomidory i przecier. Doprawić do smaku.
  5. Gotować kolejne 10-15 minut. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i fasolę, gotować, aż papryka zmięknie. Jeśli danie będzie mieć za dużo sosu, gotować jeszcze chwilę na dużym ogniu, aby nadmiar płynu odparował.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź