Chili con carne to jedno z naszych ulubionych dań na jesień i zimę. Jest sycące i przyjemnie rozgrzewa.
Składniki
2 PORCJE
- 300 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 1 puszka pomidorów
- 12 łyżek fasoli czerwonej z puszki
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 2 papryczki chili
- oregano
- kmin rzymski
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na wodzie.
- Dodać sporą szczyptę kminu rzymskiego, oregano, posiekaną papryczkę chili (bez nasion). Zrumienić.
- Dodać mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodać pomidory i przecier. Doprawić do smaku.
- Gotować kolejne 10-15 minut. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i fasolę, gotować, aż papryka zmięknie. Jeśli danie będzie mieć za dużo sosu, gotować jeszcze chwilę na dużym ogniu, aby nadmiar płynu odparował.