Jesteśmy fankami warzywnych “makaronów”. Można je zrobić np. z batatów, cukinii, dyni, buraków i marchwi. Dzięki nim kaloryczne dania można zamienić w lekkie wersje i zwiększyć dzienne spożycie warzyw.
To danie wygląda jak włoska (i zupełnie niedietetyczna) klasyka, uwielbiana przez miliony na całym świecie, czyli spaghetti z mięsnymi pulpetami. Jest jej wegetariańską wersją, ale uwierzcie nam, jest równie pyszna. A przy okazji przyjazna odchudzaniu.
Składniki:
4 PORCJE
Makaron: 3 średnie cukinie (najlepiej żółte) – ok. 750 g
Pulpeciki (12 szt.):
- 1 kubek ugotowanej i wystudzonej komosy ryżowej
- 1 puszka czarnej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki wody
- 0,5 papryczki chili
- 1 łyżka oregano
- 0,3 szklanki tartego parmezanu
- 2 łyżki sosu Worchester
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju
Sos:
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 cebuli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Pulpety:
- Czosnek i cebulę posiekać i poddusić na patelni, na 2 łyżkach wody przez ok. 2 min.
- Dodać je do blendera razem z pozostałymi składnikami, zmiksować na dość kleistą masę, ale nie idealnie gładką.
- Uformować 12 pulpecików i włożyć na 15 min. do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 170 st. C.
- Pulpety podsmażyć chwilkę na oleju na patelni, delikatnie obracając. Przełożyć do piekarnika i piec ok. 20 min, w międzyczasie można je delikatnie obrócić.
Makaron i sos:
- Cukinię obrać obieraczką lub temperówką do warzyw, tworząc “makaron”.
- Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni, na łyżce oleju.
- Dodać passatę i zioła, doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut na wolnym ogniu.
- Gdy sos będzie gorący, dodać do niego “makaron”, wymieszać i gotować ok. 2. Cukinia powinna być al dente. Podać z pulpetami.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: