Jeśli szukasz pomysłu na na lekki obiad w letnich smakach, oto on: grillowany kurczak z brzoskwiniową salsą.
Brzoskwinie pomagają m.in. zwiększać produkcję czerwonych krwinek, a więc zwalczać anemię oraz zawierają dużo wody i działają moczopędnie, więc są polecane w przypadku obrzęków wywołanych przez upały. A temu daniu dodają świeżości i sprawiają, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste.
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 250 kcal
Salsa
- 1 duża brzoskwinia (lub nektarynka)
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 papryczki chili
- 0,5 czerwonej cebuli
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub bazylii)
- 1 łyżka soku z limonki
- sól, pieprz
Kurczak
- 2 małe piersi kurczaka (w sumie 300 g)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka oliwy
- pieprz
Przygotowanie
- W misce wymieszać musztardę, oliwę i sos sojowy. Piersi kurczaka przekroić w poprzek na dwa cieńsze płaty. Obtoczyć w marynacie i odłożyć na ok. 15 min.
- Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestkę. Dobrze rozgrzać patelnię grillową i położyć na niej połówki owoców. Smażyć z każdej strony po około 2 minuty.
- Po zdjęciu brzoskwiń na patelni położyć mięso i zgrillować z obu stron.
- Wszystkie składniki salsy drobno posiekać i wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Salsę ułożyć na usmażonym mięsie.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: