Skip to content Skip to footer

Jak jeść zdrowo, oszczędzając czas i pieniądze? Praktyczny poradnik planowania posiłków

Chcesz jeść zdrowiej¸ ale myślisz sobie: „Nie mam na to czasu”? Spokojnie, trzymanie się zdrowej diety wcale nie musi zajmować połowy dnia ani rujnować budżetu. Z pomocą przychodzi odpowiednie planowanie posiłków. Oto kilka prostych strategii od dietetyka, które ułatwią Ci sprawne gotowanie i przemyślane zakupy spożywcze.

Spis treści - 8 wskazówek do planowania posiłków, aby oszczędzać czas i pieniądze:

1. Z góry zaplanuj posiłki na tydzień

Planowanie posiłków na tydzień z góry to klucz do oszczędności – czasu, pieniędzy, energii i… zjadanych kalorii. Spontaniczne zakupy często prowadzą do nadmiernych wydatków i marnowania jedzenia. Źle zaplanowane zakupy to także braki w składnikach potrzebnych do przygotowania posiłków, co z kolei nierzadko kończy się zamawianiem pizzy.

Jak to zmienić? Raz w tygodniu zrób listę dań na każdy (lub niemal każdy) dzień, uwzględniając również te zapasy, które masz już w kuchni, aby się nie zmarnowały. Nie zajmie Ci to sporo czasu, za to oszczędzi go mnóstwo w kolejnych dniach.

Zrób listę zakupów obejmującą składniki do wszystkich tych dań i staraj się jej trzymać. Nie dość, że nie kupisz mnóstwa zbędnych produktów, to jeszcze oszczędzisz sporo czasu – takie zakupy wystarczy zrobić raz w tygodniu, ewentualnie uzupełniając je jeszcze jedną, szybką wizytą w sklepie po świeże warzywa lub mięso.

2. Gotuj na zapas i porcjuj – mrożenie i wekowanie to sprzymierzeńcy w planowaniu posiłków

Gotujesz raz, a porządnie. Wiele potraw nadaje się do dłuższego przechowywania. Szykuj więc większe ilości na zapas, podziel potrawę na porcje na kilka dni i zamroź je lub zawekuj. Możesz w ten sposób ograniczyć codzienne gotowanie i zaoszczędzić czas.

Jakie dania można zamrozić? Na przykład różnego rodzaju gulasze, sos bolognese i sosy warzywne, niezabielane zupy, dania z ryżem czy kaszą, kotlety mielone i warzywne. W dni pełne obowiązków wystarczy, że sięgniesz po słoik z ugotowaną wcześniej potrawą i ją odgrzejesz. Zbilansowany posiłek gotowy w kilka chwil.

3. Twórz bazy do posiłków na kilka dni

Oprócz przygotowywania potraw na zapas, możesz też przygotowywać bazy posiłków na kilka dni do przodu. W planie na kolejne dni postaw na jeden podstawowy składnik (np. kaszę, ryż, pieczone mięso), który będzie bazą wielu potraw – lunchów do pracy, obiadów, sałatek na kolację. W ten sposób, zmieniając jedynie dodatki, uzyskasz mnóstwo różnych wariantów dań, ale przygotujesz je o wiele szybciej niż gdybyś miał/-a to robić od zera.

Przykłady bazowych składników:

  • Kasza gryczana: użyj jej jako dodatek do obiadu lub sałatki, zamień na kaszotto, dodaj do zupy albo zrób z niej placki.
  • Ryż: świetnie pasuje do curry, zup, dań stir-fry itp.
  • Pieczona pierś z indyka – polana sosem może stanowić podstawę obiadu, pokrojoną w plasterki możesz dodać do sałatki lub położyć na kanapce, a pokrojoną w kostkę – dorzucić do sosu do makaronu.

4. Ustal „temat przewodni” zdrowych obiadów na poszczególne dni tygodnia

Podejmowanie decyzji, co umieścić w planie posiłków zajmuje Ci za dużo czasu? Można to uprościć. Ustal motyw na poszczególne dni. Dzięki temu nie tylko ułatwisz sobie planowanie, ale także wprowadzisz różnorodność.

Przykładowe tematy przewodnie:

  • Resztkowy poniedziałek – dojadasz to, co przygotowałaś/-eś w weekend
  • Makaronowy wtorek – różne wariacje makaronów
  • Azjatycka środa – szybkie dania w azjatyckim klimacie
  • Bezmięsny piątek

 

Czytaj też: Jak jeść zdrowiej z całą rodziną 

5. Zrób listę szybkich, zdrowych dań awaryjnych – na każdą okazję

Miej listę zdrowych dań awaryjnych, które przygotujesz w kilkanaście minut z produktów o długim terminie ważności, jakie właściwie zawsze możesz trzymać w domu na zapas. Kiedy plan posiłków legnie w gruzach (bo czasem tak bywa), taka lista uratuje sytuację.

Przykładowe szybkie dania:

  • ryż z miksem mrożonych warzyw
  • owsianka z mrożonymi owocami
  • fasola z puszki w sosie pomidorowym z ryżem
  • curry z warzywami

Czytaj także: Kuchenny niezbędnik dla zdrowego gotowania 

6. Wybieraj wielofunkcyjne składniki

Znasz te sytuacje, gdy kupiłeś/-aś np. wielkiego bakłażana, ale wykorzystałeś/-aś tylko jego połowę do obiadu i nie masz pomysłu, co zrobić z nim dalej, więc finalnie ląduje w śmieciach? Kupowanie produktów, które sprawdzą się w różnych daniach, to sposób na ograniczenie listy zakupów i ryzyka marnowania produktów. Im bardziej uniwersalny składnik, tym więcej możliwości.

Przykłady takich wielofunkcyjnych składników:

  • awokado (do sałatek, smoothie, na tosty i kanapki)
  • jogurt naturalny (do musli, jako baza do sosu, na deser i śniadanie)
  • warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, burak – do zup, sałatek, pieczone na obiad, a nawet do placków)

7. Elastyczne podejście do planowania – zaplanuj „luz” w tygodniu

Nawet najlepiej przemyślany plan posiłków powinien uwzględniać jeden dzień luzu. Pozwól sobie na jeden dzień w tygodniu na zużycie resztek lub przygotowanie czegoś na szybko. W ten sposób zmniejszasz ryzyko marnowania jedzenia i dajesz sobie odrobinę kulinarnej spontaniczności.

8. Postaw na gotowe plany dietetyczne

Jeśli brakuje Ci czasu lub pomysłów, możesz korzystać też z gotowych tygodniowych jadłospisów od dietetyka. Masz wtedy z głowy planowanie posiłków i list zakupów, a przy okazji zyskujesz pewność, że dania zostały odpowiednio zbilansowane pod kątem składników odżywczych i dziennego celu kalorycznego. Znajdziesz je m.in. na naszej stronie. To idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie wygodę i chcą jeść zdrowo bez długich godzin w kuchni.

A jeśli zależałoby Ci na planach posiłków precyzyjnie dopasowanych do Twoich osobistych potrzeb i preferencji, pomoże Ci w tym dobry dietetyk. 😉 Zapraszamy Cię od naszego gabinetu dietetycznego w Łodzi lub do skorzystania z naszych indywidualnych diet online

Sprawdź też nasze gotowe plany dietetyczne:

gotowy plan dietetyczny: dieta z efektem wow

Skorzystaj z naszych bestsellerowych 7-dniowych planów posiłków opracowanych przez dietetyka:

  • pyszne i zdrowe dania;
  • w 2 wersjach kaloryczności;
  • przepisy w wersji z mięsem i wege;
  • z wygodną listą zakupów;
  • 4 plany na 4 tygodnie – zamawiaj pojedynczo lub w pakiecie!
Długowieczność na talerzu - plan posiłków i przepisy

Gotowy jadłospis od dietetyka inspirowany dietą z najbardziej długowiecznych regionów świata:

  • pyszne i zdrowe dania;
  • w 2 wersjach kaloryczności;
  • możliwość łatwego miksowania przepisów dla dużej liczby tygodniowych jadłospisów.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź