DANIA GŁÓWNE

Karp z pieczarkami

Dla wielu osób kolacja wigilijna bez karpia nie może się odbyć. Ale jest to zazwyczaj miłość jednodniowa – karpia jemy w zasadzie jedynie podczas tej konkretnej okazji. A tymczasem karp ma sporo właściwości zdrowotnych – zawiera m.in. zdrowe kwasy nienasycone omega-3 i omega-6, wpływające na pracę mózgu oraz witaminy z grupy B.

Zamiast klasycznej wersji dzwonek smażonych w dużej ilości oleju, podczas tegorocznych świąt wypróbuj przepis na pieczonego karpia z pieczarkami.

Składniki:

4 PORCJE | 1 PORCJA: 235 KCAL

  • 500 g karpia
  • 2 cebule
  • 200 g pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • lubczyk
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rybę oczyścić, umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny. Dodać sól i pieprz oraz zgnieciony czosnek.
  2. Karpia ułożyć w naczyniu wyłożonym folią aluminiową. Obłożyć cebulą pokrojoną w piórka lub posiekaną oraz pieczarkami pokrojonymi w plastry. Wokół ułożyć obrane, pokrojone w plastry małe ziemniaki.
  3. Posolić warzywa i całość włożyć do gorącego piekarnika (200 st. C). Piec około 40 minut, polewać powstałym sosem.
  4. Po wyjęciu posypać natką pietruszki.

2 komentarze

    • AnMa Centrum Dietetyki Reply

      Oczywiście, szczupak też powinien się dobrze sprawdzić. Może być też np. dorsz. 🙂

Write A Comment