Skip to content Skip to footer

Kasza gryczana z warzywami i fetą

Kasza gryczana tylko do gulaszu? Oczywiście, że nie. Wypróbujcie ten przepis na kaszę gryczaną z fetą. To superproste i niepozorne, ale jednocześnie pyszne danie.

Składniki

2 PORCJE

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 50 g sera typu feta (najlepiej light, 10 lub 12% tł.)
  • 0,5 puszki pomidorów w soku lub sosie
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 15 zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pomidorki wraz z sosem i dusić pod przykryciem przez ok. 5 minut.
  3. Dodać odsączoną kukurydzę, oliwki oraz pieprz. Wymieszać. Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć w palcach i dodać  do całości. Delikatnie wymieszać. Gdy ser zacznie się rozpuszczać, zdjąć patelnię z kuchenki. Ugotowaną kaszę wymieszać z sosem.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź