Kasza gryczana tylko do gulaszu? Oczywiście, że nie. Wypróbujcie ten przepis na kaszę gryczaną z fetą. To superproste i niepozorne, ale jednocześnie pyszne danie.
Składniki
2 PORCJE
- 100 g kaszy gryczanej
- 50 g sera typu feta (najlepiej light, 10 lub 12% tł.)
- 0,5 puszki pomidorów w soku lub sosie
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 15 zielonych oliwek
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie
- Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pomidorki wraz z sosem i dusić pod przykryciem przez ok. 5 minut.
- Dodać odsączoną kukurydzę, oliwki oraz pieprz. Wymieszać. Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć w palcach i dodać do całości. Delikatnie wymieszać. Gdy ser zacznie się rozpuszczać, zdjąć patelnię z kuchenki. Ugotowaną kaszę wymieszać z sosem.