Sosy do makaronu to jeden ze sposobów na zwiększenie dziennego spożycia warzyw. W tym sosie na 2 porcje znalazł się np. cały brokuł. A to świetne źródło m.in. sulforafanu – silnego przeciwutleniacza, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA (jednak aby jak najbardziej zachować jego właściwości, należy go gotować w temperaturze do 75 st. C lub na parze).
Zobacz także: 16 sposobów, aby jeść więcej warzyw i owoców
Składniki:
2 PORCJE | 1 PORCJA: 265 kcal
- 1 mały brokuł
- 3 duże ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- 100 g makaronu pełnoziarnistego orecchiette lub świderków
- ⅔ szklanki bulionu
- 2 łyżeczki kaparów
- sól
Przygotowanie:
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować na parze lub w niewielkiej ilości osolonej wody.
- Czosnek i kapary posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić czosnek. Chwilę smażyć i dodać ugotowanego brokuła. Zalać bulionem i chwilę gotować.
- Brokuły rozgnieść widelcem, dodać kapary i płatki chili. Doprawić solą.
- Gdy płyn częściowo wyparuje i sos trochę zgęstnieje, dodać do niego makaron. Wymieszać i podawać.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: