Skip to content Skip to footer

Makaron w sosie buraczkowym

Buraki warto jeść jak najczęściej – to nasze polskie superfood. Dlatego w naszych dietach nie brakuje przepisów z ich wykorzystaniem. I oto kolejny: makaron z sosem buraczkowym, fetą i orzechami.

Składniki

2 PORCJE

  • 80 g makaronu pełnoziarnistego
  • 500 g ugotowanych buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5-1 papryczka chili
  • 1 łyżka oleju
  • 80 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki dowolnych orzechów
  • sól

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. 
  2. W misce zmiksować ugotowane buraki, ząbki czosnku, chili, łyżkę oleju i szczyptę soli.
  3. W  osobnej miseczce wymieszać pokruszony ser feta, posiekany koperek i łyżkę soku z cytryny. 
  4. Na suchej patelni uprażyć orzechy.
  5. Ugotowany makaron wymieszać ze zmiksowanym sosem buraczkowym, na wierzch położyć masę z fety, posypać orzechami. 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź