Buraki warto jeść jak najczęściej – to nasze polskie superfood. Dlatego w naszych dietach nie brakuje przepisów z ich wykorzystaniem. I oto kolejny: makaron z sosem buraczkowym, fetą i orzechami.
Składniki
2 PORCJE
- 80 g makaronu pełnoziarnistego
- 500 g ugotowanych buraków
- 3 ząbki czosnku
- 0,5-1 papryczka chili
- 1 łyżka oleju
- 80 g sera feta
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki dowolnych orzechów
- sól
Przygotowanie
- Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.
- W misce zmiksować ugotowane buraki, ząbki czosnku, chili, łyżkę oleju i szczyptę soli.
- W osobnej miseczce wymieszać pokruszony ser feta, posiekany koperek i łyżkę soku z cytryny.
- Na suchej patelni uprażyć orzechy.
- Ugotowany makaron wymieszać ze zmiksowanym sosem buraczkowym, na wierzch położyć masę z fety, posypać orzechami.