Makaron na obiad to zawsze sprawdzony sposób na zadowolenie domowników. A ten nie tylko jest pyszny, ale jeszcze pożywny, dzięki sosowi pełnemu warzyw.
Składniki
4 PORCJE
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 3 czerwone papryki
- 0,5 papryczki chili,
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 0,3 szklanki passaty pomidorowej
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.
- Piekarnik rozgrzać do 220 st. C.
- Cebulę obrać z łupiny i przekroić na pół.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć papryki i czosnek (w łupinach). Piec ok. 20 min. W międzyczasie, po 10 minutach dołożyć cebulę.
- Po wyjęciu z piekarnika paprykę włożyć do torebek jednorazowych i szczelnie zamknąć. Gdy ostygną, obrać je ze skóry i pozbyć się gniazd nasiennych.
- Do miski blendera wrzucić wszystkie składniki, czosnek wycisnąć z łupin (a te wyrzucić) i zmiksować na gładki sos i wymieszać z makaronem.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: