Najbardziej popularny rodzaj pesto to oczywiście to z bazylii. Jako główny składnik tej pasty wykorzystaliśmy natomiast polskie superfood – buraka.
Zajrzyj też do tego artykułu, aby przeczytać więcej o właściwościach buraków.
Składniki:
1 porcja | 420 kcal
- 50 g makaronu, np spaghetti
- 1 burak
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka orzechów (dowolny rodzaj)
- 1 łyżka parmezanu
- 1 łyżka soku z limonki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- W średniej wielkości garnku zagotować wodę. Gdy zacznie wrzeć, włożyć do niej buraka i gotować przez około 30 minut, aż staną się miękkie.
- Wyjąć buraka z wody i ostudzić. (Buraka można też upiec, owiniętego folią aluminiową w temp. 190 st.)
- W tym czasie w osolonej wodzie ugotować makaron al dente, wg przepisu na opakowaniu.
- Buraka obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do blendera. Dodać czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Zmiksować. Dodać starty ser, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.
- Do ugotowanego makaronu dodać buraczane pesto i dokładnie wymieszać.