Skip to content Skip to footer

Makaron z pesto z buraków

Najbardziej popularny rodzaj pesto to oczywiście to z bazylii. Jako główny składnik tej pasty wykorzystaliśmy natomiast polskie superfood – buraka.

Zajrzyj też do tego artykułu, aby przeczytać więcej o właściwościach buraków.

Składniki:

1 porcja | 420 kcal

  • 50 g makaronu, np spaghetti
  • 1 burak
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka orzechów (dowolny rodzaj)
  • 1 łyżka parmezanu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W średniej wielkości garnku zagotować wodę. Gdy zacznie wrzeć, włożyć do niej buraka i gotować przez około 30 minut, aż staną się miękkie.
  2. Wyjąć buraka z wody i ostudzić. (Buraka można też upiec, owiniętego folią aluminiową w temp. 190 st.)
  3. W tym czasie w osolonej wodzie ugotować makaron al dente, wg przepisu na opakowaniu.
  4. Buraka obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do blendera. Dodać czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Zmiksować. Dodać starty ser, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.
  5. Do ugotowanego makaronu dodać buraczane pesto i dokładnie wymieszać.

 

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź