Skip to content Skip to footer

Placki kukurydziane

Na lunch, obiad lub kolację – pyszne placuszki kukurydziane. Kto nas zna, ten wie, że uwielbiamy warzywne placki. Idealne, aby zwiększyć dzienne spożycie warzyw. I w sam raz na posiłek do spakowania do lunchboxa do pracy lub szkoły.

Zobacz też: Zdrowe drugie śniadanie do szkoły

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: 310 kcal

  •  1 puszka kukurydzy
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka szczypiorku
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, listki bazylii

Przygotowanie

  1. Kukurydzę z puszki odcedzić, przepłukać i zmiksować z przyprawami do konsystencji musu.
  2. Dodać posiekane listki bazylii, 1 łyżkę jogurtu, jajko, mąkę, trochę kurkumy, słodkiej papryki, soli, pieprzu i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  3. Rozgrzać olej na patelni. Nakładać na nią ciasto (ok. 1,5 łyżki na 1 placek) i smażyć ok. 1,5 minuty z każdej strony.
  4. Podawać z sosem z jogurtu, soli, pieprzu i posiekanego szczypiorku.

Zobacz też: Przepis na placki brokułowe

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź