Skip to content Skip to footer

Śniadaniowa kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem

Kasza jaglana na śniadanie? Oczywiście.

Kasza jaglana ma fantastyczne właściwości zdrowotne. Jest zasadotwórcza – pomaga odkwasić organizm. Zawiera też witaminy z grupy B, magnez, wapń, potas , żelazo oraz krzem, który wpływa na przemianę materii i mineralizację kości. To też bogate źródło przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki.

Składniki:

1 PORCJA | OK. 330 KCAL

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 jabłko 1 szt.
  • 0,25 łyżki miodu
  • 1 łyżka dowolnych orzechów posiekanych
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną zalać gorącą wodą (wody 2 razy więcej niż  kaszy) i gotować ok. 13 minut (do momentu wchłonięcia wody).
  2. W tym samym czasie zetrzeć jabłko (ze skórką!) na tarce o dużych oczkach i posiekać orzechy (np. włoskie, laskowe). I zrobić kawę. 🙂
  3. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki i dodać pozostałe składniki oraz posypać cynamonem.

dietetyk Łódź - AnMa

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź