Skip to content Skip to footer

Stir-fry z mango

Dania stir-fry to jedne z naszych ulubionych opcji na zdrowe obiady. Są pełne warzyw, lekkie i robi się je ekspresowo. Wersję stir-fry z mango na pewno polubisz.

 

Składniki:

1 PORCJA | 426 kcal

  • 100 g polędwicy wieprzowej
  • 0,5 mango
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 papryki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżki cukru
  • chili, imbir

 

Przygotowanie:

  1. Mięso przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki.
  2. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  3. Mango obrać i pokroić w słupki. Paprykę pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić w piórka. Chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  4. Przygotować sos: wymieszać ocet, cukier, wodę i sos sojowy.
  5. Na dużą patelnię wrzucić przygotowane warzywa (paprykę, cebulę, papryczkę chili, czosnek i imbir) i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty.
  6. Dodać mango i wymieszać. Smażyć razem przez ok. 2 minuty, następnie wszystko wyjąć na talerz.
  7. Na oleju podsmażyć polędwiczkę, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając, aby równomiernie się obsmażała. Wsypać warzywa, wszystko wymieszać, zalać sosem. Gotować na dużym ogniu przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

stir fry z mango_dietetyk Łódź
Zdrowy przepis: stir-fry z mango

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź