Strogonow to klasyczne danie kuchni rosyjskiej, której głównym składnikiem jest wołowina. Wraz z gęstym sosem tworzy pyszną, sycącą propozycję obiadową np. na chłodniejsze dni. A u nas tym razem Strogonow bez mięsa. – Bez mięsa? Tak! I może smakować bosko!
Składniki
2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 305 kcal
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g mleka kokosowego
- garść świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę, pietruszkę i czosnek posiekać.
- Na patelni, na łyżce masła, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i czosnek, posolić. Smażyć, aż pieczarki zmiękną i się zrumienią.
- Dodać mleko kokosowe, musztardę i paprykę, wymieszać. Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, aż sos trochę zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Posypać świeżą pietruszką. Podawać z brązowym ryżem lub kaszą.