DANIA GŁÓWNE

Buddha bowl z ciecierzycą

Buddha bowls to pięknie wyglądające miski pełne zdrowych przysmaków, które tworzą zbilansowany posiłek. Składają się z warzyw, owoców, zbóż, nasion i roślin strączkowych. Niektórzy dokładają do nich też paski grillowanego mięsa. Ma być zdrowo, kolorowo i sycąco. Idealnie nadają się też do zapakowania w lunchboxie i zabrania do pracy lub szkoły.

A oto jedna z naszych propozycji na buddla bowls.

Składniki:

1 PORCJA | 561 kcal

  • 40 g komosy ryżowej
  • 0,5 puszki ciecierzycy w zalewie
  • 1 marchewka
  • 0,25 awokado
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 0,5 papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, papryka wędzona

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Do miski włożyć szpinak, skropić go sokiem z cytryny. Dodać kaszę i ciecierzycę, pokrojone w słupki marchewkę, awokado i paprykę. Całość polać oliwą, jogurtem i posypać przyprawami i słonecznikiem (można go podprażyć na suchej patelni). Składniki najlepiej umieszczać w misce na szpinaku obok siebie, a nie warstwami.

 

Zapisz na Pintereście i zachowaj na później:

buddha bowl_dietetyk Łódź
Przepis: buddha bowl

Napisz komentarz