DANIA GŁÓWNE

Cytrynowe kaszotto ze szparagami i orzechami laskowymi

Jak co roku, dzieje się u nas szparagowe szaleństwo – korzystamy z krótkiego sezonu na ten warzywny afrodyzjak i wykorzystujemy, jak tylko się da. Jeśli lubisz risotto, na pewno pokochasz tę fit alternatywę: kaszotto z pęczaka ze szparagami, orzechami laskowymi i cytrynową nutą.

Nie dość, że jest mniej kaloryczne niż tradycyjne risotto, to jeszcze bogate w błonnik i witaminy z grupy B, które znajdują się w pęczaku, a także kwas foliowy, witaminę C, wapń, fosfor i potas ze szparagów, a na dodatek witaminę E (czyli witaminę młodości) i nienasycone kwasy tłuszczowe, których sporo jest w orzechach laskowych. Tak więc na zdrowie! 🙂

Składniki

2 PORCJE 

  • 100 g kaszy pęczak
  • 2 szklanki bulionu
  • 250 g szparagów
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • skórka i sok z 0,5 cytryny
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki obranych orzechów laskowych 

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek posiekać. Od szparagów oderwać i wyrzucić zdrewniałe końce, a resztę pokroić na 2-3 części.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek, a następnie kaszę. Smażyć, mieszając przez kilkanaście sekund i dodać łyżkę wazową bulionu. Dolewać bulion stopniowo, gdy kasza będzie wchłaniać poprzednie partie – do momentu, aż stanie się al dente. Pod koniec gotowania (przed ostatnią porcją bulionu) dodać szparagi, sok z cytryny i skórkę. 
  3. Gdy kasza będzie gotowa, wmieszać do niej parmezan, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i posypać orzechami. 

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:kaszotto ze szparagami_zdrowe obiady

Write A Comment