DANIA GŁÓWNE

Indyk z sosem mango-kolendrowym

Jeśli unikasz mięsa indyka, bo jest zbyt suche, ten przepis sprawi, że zmienisz zdanie: oto soczyste polędwice z indyka z sosem mango-kolendrowym i pyszną salsą. A dlaczego warto sięgać po mięso z indyka? Bo jest chude, a jednocześnie to dobre źródło niacyny, selenu, witamin B6 i B12 oraz cynku.

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 445 kcal

  • 2 polędwice z indyka (ok. 300 g)
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 pęczek kolendry
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 płaską łyżeczkę pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 100 g brązowego ryżu
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 0,5 zielonego ogórka
  • sól

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy słodką paprykę, rozgnieciony czosnek, kurkumę, cayenne, dużą szczyptę soli, sok z 0,5 limonki, 3 łyżki jogurtu i 2 łyżki posiekanej kolendry. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na ok. godzinę.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Wstawiamy mięso w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową, na ok. 30 min. Na 10 min przed końcem zdejmujemy folię. Jeśli mamy w piekarniku funkcję grilla, włączamy ją (można wtedy obniżyć temperaturę do 180 st.).
  3. W międzyczasie gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu.
  4. Przygotowujemy salsę: 0,5 mango, ogórka i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekane 0,5 pęczka pozostałej kolendry, szczypiorek i szczyptę soli. Skrapiamy sokiem z limonki.
  5. Przygotowujemy sos: blendujemy 0,5 mango, resztę jogurtu i kolendry, pozostały sok z limonki oraz szczyptę soli.
  6. Upieczone mięso kroimy na plastry, podajemy z ryżem, salsą i sosem.

Write A Comment