DANIA GŁÓWNE

Makaron soba z krewetkami i chorizo

Makaron soba to świetna i zdrowa alternatywa dla tego klasycznego, pszennego. Ten japoński makaron gryczany jest bezglutenowy i pełen aminokwasów, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Wspomaga funkcje trawienne i pracę układu krążenia.

Ma też niski indeks glikemiczny. 100 g ugotowanego makaronu soba to 99 kcal (w porównaniu do 148 kcal z  makaronu pszennego) i mniej węglowodanów niż w tym pszennym (na 100 g ugotowanego produktu jest to ok. 21,5 g w porównaniu do ok. 30 g z pszennego).

Przed zakupem warto jednak sprawdzić skład na opakowaniu, ponieważ czasem pod nazwą „makaron soba” kryją się pszenne podróbki, które nie mają wiele wspólnego z oryginalnym, zdrowym produktem.

A na zdrowy obiad proponujemy np. miks śródziemnomorsko-japoński, czyli makaron soba z krewetkami i chorizo. Jest pyszny.

Składniki

2 PORCJE | 1 PORCJA: ok. 370 kcal

  • 100 g makaronu soba
  • 30 g kiełbaski chorizo
  • 100 g obranych krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży suszony pomidor
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 60 ml wody
  • 0,25-0,5 łyżeczki suszonego chili
  • sól
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Cebulę, suszonego pomidora i czosnek posiekać. Chorizo pokroić na plasterki.
  2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, a następnie dodać chorizo, pomidora i czosnek. Podsmażyć. Dodać pomidorki. Gdy zaczną pękać, dolać wodę i zagotować. Dołożyć krewetki i gotować aż sos trochę zgęstnieje, a krewetki zrobią się różowe. Doprawić solą i chili.
  3. W międzyczasie makaron ugotować al dente (trzeba bardzo uważać, żeby go nie rozgotować  – aby temu zapobiec, po gotowaniu można go przepłukać zimną wodą). Wymieszać z sosem. Posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

dietetyk online_makaron soba z krewetkami i chorizo
makaron soba z krewetkami i chorizo

Write A Comment