LUNCH

Sałatka z batatem i jajkiem

Wiemy, że zimą wiele osób nie ma ochoty na sałatki, ale nawet o tej porze roku pamiętajmy o jedzeniu warzyw.  Dlatego dzisiaj propozycja na ciepło – jest zdrowo i pysznie: sałatka z batatem i jajkiem.

Składniki

1 PORCJA | 315 kcal

  • 0,5 batata
  • 1 jajko
  • garść rukoli
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 0,5 ogórka zielonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 

Przygotowanie

  1. Batata obrać, pokroić w grubą kostkę i zalać marynatą (0,5 łyżki oliwy, przeciśnięty kawałek imbiru, łyżeczka papryki słodkiej, odrobina chili i kurkumy, sól, szczypta ziół prowansalskich). Odstawić na godzinę.
  2. Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem. Batata wyłożyć na blachę i piec do miękkości (w trakcie przewrócić na drugą stronę).
  3. Rukolę wymieszać z pokrojonymi pomidorkami i ogórkiem.
  4. Składniki na winegret (0.25 łyżki oliwy, łyżka wody. łyżka soku z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku. sól i pieprz, odrobina miodu, pół łyżeczki musztardy) wymieszać ze sobą i polać sałatę.
  5. Jajka usmażyć na odrobinie oliwy, posolić i popieprzyć .Na rukolę położyć warzywa i sadzone jajko.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

Dietetyk Łódź - sałatka z batatem i jajkiem
sałatka z batatem i jajkiem

Write A Comment