Jesień to idealny czas, by cieszyć się smakiem dyni w różnorodnych potrawach. Jeśli szukasz przepisu na pyszne, rozgrzewające i fit comfort food, risotto z dynią i boczkiem to strzał w dziesiątkę! To też jedno z ulubionych jesiennych dań podopiecznych naszego gabinetu dietetycznego w Łodzi. 😉
Risotto z dynią - zdrowy przepis na jesień
Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Jest bogata w beta-karoten, witaminę C oraz błonnik, które wspierają odporność i dbają o dobre trawienie. W połączeniu z aromatycznym boczkiem oraz kremowym ryżem Arborio, tworzy harmonijne danie idealne na chłodne wieczory. Co więcej, przygotowanie tego przepisu wcale nie musi zrujnować Twojej diety – to danie spokojnie możesz wpisać w swój zdrowy jadłospis.
W naszym gabinecie dietetycznym w Łodzi często doradzamy klientom, jak cieszyć się ulubionymi daniami w wersji bardziej fit. A to risotto z dynią to właśnie doskonały przykład, jak można zaspokoić apetyt na „comfort food” bez poczucia winy. Małe zmiany – jak rezygnacja z masła czy dodanie większej ilości warzyw – mogą znacząco wpłynąć na wartość odżywczą potrawy, bez kompromisów, jeśli chodzi o smak.
Sprawdź też przepis na pyszne jesienne curry z dynią i orzechami.
Fit risotto z dynią i boczkiem
Składniki
- 2 szklanki bulionu
- 2 plastry boczku
- 100 g ryżu Arborio
- 300 g dyni pokrojonej w kostkę
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina (opcjonalnie)
- 3 łyżki zielonego groszku (może być mrożony)
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, dodać pokrojony boczek, cebulę i dynię. Smażyć na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli, ale nie będzie zrumieniona, przez około 5 minut.
- Dodać ryż, zwiększyć ogień do średniego i mieszając chwilę podsmażyć ryż. Wlać wino i odparować. Dodać groszek.
- Gdy cały ryż będzie podgrzany i suchy, zacząć stopniowo wlewać do niego bulion, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszając. Kiedy ryż zaabsorbuje całkowicie jedną porcję bulionu, dodać kolejną. Gotować w ten sposób, wlewając kolejne porcje bulionu i co chwilę mieszając, aż do momentu, gdy ryż będzie al dente.
- Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posypać parmezanem.
Chcesz więcej zdrowych przepisów na jesień?
Wypróbuj nasze zdrowe i kolorowe pomysły na pyszne, zbilansowane dania, opracowane przez dietetyka.
Szukasz pomysłów na szybkie i zdrowe obiady na jesień? Zamów nasz e-book z przepisami.