Skip to content Skip to footer

Fit risotto z dynią i boczkiem – jesienne comfort food w zdrowszej wersji

Jesień to idealny czas, by cieszyć się smakiem dyni w różnorodnych potrawach. Jeśli szukasz przepisu na pyszne, rozgrzewające i fit comfort food, risotto z dynią i boczkiem to strzał w dziesiątkę! To też jedno z ulubionych jesiennych dań podopiecznych naszego gabinetu dietetycznego w Łodzi. 😉

Risotto z dynią - zdrowy przepis na jesień

Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Jest bogata w beta-karoten, witaminę C oraz błonnik, które wspierają odporność i dbają o dobre trawienie. W połączeniu z aromatycznym boczkiem oraz kremowym ryżem Arborio, tworzy harmonijne danie idealne na chłodne wieczory. Co więcej, przygotowanie tego przepisu wcale nie musi zrujnować Twojej diety – to danie spokojnie możesz wpisać w swój zdrowy jadłospis. 

W naszym gabinecie dietetycznym w Łodzi często doradzamy klientom, jak cieszyć się ulubionymi daniami w wersji bardziej fit. A to risotto z dynią to właśnie doskonały przykład, jak można zaspokoić apetyt na „comfort food” bez poczucia winy. Małe zmiany – jak rezygnacja z masła czy dodanie większej ilości warzyw – mogą znacząco wpłynąć na wartość odżywczą potrawy, bez kompromisów, jeśli chodzi o smak. 

 

Sprawdź też przepis na pyszne jesienne curry z dynią i orzechami.

fit risotto z dynią i boczkiem - zdrowy przepis od dietetyka

Fit risotto z dynią i boczkiem

Idealne jesienne comfort food w zdrowszej wersji. Poleca dietetyk. 🙂
Danie dania główne
porcje 2

Składniki
  

  • 2 szklanki bulionu
  • 2 plastry boczku
  • 100 g ryżu Arborio
  • 300 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina (opcjonalnie)
  • 3 łyżki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie
 

  • Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, dodać pokrojony boczek, cebulę i dynię. Smażyć na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli, ale nie będzie zrumieniona, przez około 5 minut.
  • Dodać ryż, zwiększyć ogień do średniego i mieszając chwilę podsmażyć ryż. Wlać wino i odparować. Dodać groszek.
  • Gdy cały ryż będzie podgrzany i suchy, zacząć stopniowo wlewać do niego bulion, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszając. Kiedy ryż zaabsorbuje całkowicie jedną porcję bulionu, dodać kolejną. Gotować w ten sposób, wlewając kolejne porcje bulionu i co chwilę mieszając, aż do momentu, gdy ryż będzie al dente.
  • Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posypać parmezanem.
Słowa kluczowe dynia, obiad, risotto, ryż

Chcesz więcej zdrowych przepisów na jesień?

zdrowe przepisy na jesień - e-book

Wypróbuj nasze zdrowe i kolorowe pomysły na pyszne, zbilansowane dania, opracowane przez dietetyka.

Szybkie i zdrowe obiady na jesień - e-book z przepisami od dietetyka

Szukasz pomysłów na szybkie i zdrowe obiady na jesień? Zamów nasz e-book z przepisami.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź