Czy Ty też tak masz, że gdy tylko pojawiają się w sklepach pierwsze szparagi, nie możesz im się oprzeć i czujesz wiosnę pełną parą? My totalnie szalejemy na punkcie tych warzyw. Zielone, chrupiące, delikatne – pasują niemal do wszystkiego. Dlatego dziś na naszym dietetycznym blogu podrzucamy zdrowy przepis na zapiekankę z kaszą gryczaną i szparagami, która nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze jest fit i sycąca.
To przepis w sam raz na rodzinny obiad, lunch do pracy, a nawet luźną kolację z przyjaciółmi. Bez skomplikowanych składników, za to z mnóstwem smaku i wartości odżywczych.
Kasza gryczana – właściwości królowej wśród zbóż
Każdy dobry dietetyk powie Ci, że kasza gryczana to produkt, który zdecydowanie warto mieć zawsze pod ręką w kuchni.
Jest naturalnie bezglutenowa, bogata w błonnik, białko roślinne, żelazo, magnez i witaminy z grupy B. Jej niski indeks glikemiczny sprawia, że to dobry wybór dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
A co więcej – pasuje nie tylko do gulaszu! Można z niej wyczarować kaszotto, sałatkę, zapiekankę lub nawet placki.
Szparagi – nasz must-have wiosennej kuchni
Szparagi to warzywo, które u każdej z naszych dietetyczek króluje na wiosennych stołach. Zawierają dużo kwasu foliowego, błonnika i przeciwutleniaczy, dzięki czemu wspomagają pracę układu pokarmowego i działają przeciwzapalnie.
Przepis na zdrowy obiad: zapiekanka z kaszą gryczaną i szparagami
To danie idealne na wiosenny obiad – sycące, ale lekkie, aromatyczne i pełne wartości odżywczych. Łączy w sobie delikatność szparagów z wyrazistym smakiem kaszy gryczanej i dodatkiem warzyw oraz kiełbasy. Sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny.

Zapiekanka z kaszy gryczanej, szparagów, pieczarek, kiełbasy i cukinii
Składniki
- 1 cukinia
- 400 g pieczarek
- 8 szparagów
- 1 cebula
- 100 g kaszy gryczanej palonej
- 150 g kiełbasy podsuszanej
- 1 łyżka oliwy
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 6 łyżek tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Kiełbasę, cukinię i pieczarki kroimy na plasterki. Cebulę siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kiełbasę oraz warzywa.
- Składniki z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, wsypujemy suchą kaszę, pokrojone szparagi (wcześniej odrywamy zdrewniałe końcówki).
- Mieszamy, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie zalewamy bulionem.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20 minut - kasza powinna wchłonąć cały bulion. W międzyczasie, po ok. 10 minutach, posypujemy startym serem.
Jak dopasować przepis do swoich potrzeb?
Wersja wegetariańska: zamiast kiełbasy dodaj cieciorkę z odrobiną wędzonej papryki lub wędzone tofu.
Jeszcze mniej kalorii? Zrezygnuj z parmezanu lub dodaj mniej kiełbasy albo zupełnie zamień ją na chude mięso.
- Nie lubisz kaszy gryczanej? Możesz zamienić ją na pęczak, choć palona kasza gryczana ma bardziej wyrazisty smak.