Święta bez słodkości? To się nie może udać. 😀 Dziś mamy dla Was przepis na korzenne pralinki – w sam raz na własnoręcznie przygotowany świąteczny prezent i na słodką przekąskę na świąteczne przyjęcie.
Pobierz też nasz darmowy e-book z kolejnymi 25 przepisami na zdrowe potrawy wigilijne.
Składniki:
OK. 20 SZT. | 1 PRALINKA: 85 KCAL
- 300 g daktyli suszonych
- 2 pomarańcze
- 80 g orzechów nerkowca
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- Daktyle opłukać, zalać wrzątkiem i sokiem z pomarańczy. Gotować składniki na małym ogniu, aż daktyle zmiękną.
- Orzechy delikatnie uprażyć na suchej patelni. Orzechy i daktyle zmiksować na gładką masę, dodać kakao oraz przyprawy i ponownie zmiksować. Do masy dodać wiórki kokosowe – wymieszać łyżką.
- Gdy masa ostygnie formować około 20-g kulki. Pralinki obtaczać w kakao lub wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.