Skip to content Skip to footer

Placki z kalafiora

Jak już się pewnie domyśliliście, bardzo lubimy warzywne placki. Dlatego tym razem przedstawiamy przepis na sycące placki z kalafiora, które pokochają nawet zatwardziali mięsożercy.

Zobacz też: Zdrowe drugie śniadanie do szkoły

Składniki

16 PLACKÓW

  • 1 średni kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej pietruszki
  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • 1 cebula
  • 0,5 papryczki chili
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • jogurt naturalny do podania z plackami

Przygotowanie

  1. Kalafior włożyć do wrzącej wody i gotować ok. 7 minut. Gdy trochę zmięknie, zblendować z pozostałymi warzywami i ziołami. Dodać jajka i mąkę.
  2. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać ciasto, formując placki i delikatnie rozpłaszczyć. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podać z jogurtem naturalnym.

Zobacz także przepis na placki brokułowe i placki kukurydziane

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź