Jesienią i zimą warto zadbać o to, by jeść rozgrzewające potrawy. Takie właśnie jest to śniadanie: dyniowe, korzenne pancake’i bez cukru – sycące i pełne przypraw, które pomogą poczuć przyjemne ciepełko w brzuchu i wzmacniać odporność.
- Imbir – zwalcza bakterie chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz wspomaga ukrwienie kończyn, skóry i mózgu. Ma działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
- Goździki – mają działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy. Dodatkowo wzmagają wydzielanie enzymów trawiennych, przez co pomagają w leczeniu dolegliwości żołądkowych. Działają też przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
- Cynamon – rozgrzewa i wspiera organizm w walce z przeziębieniami. Pomaga też w dolegliwościach żołądkowych i przyspiesza przemianę materii.
Składniki
10 SZTUK | 1 SZT.: ok. 83 kcal
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 jajko
- 150 g puree z dyni (gotowego lub przygotowanego w domu) lub mała dynia hokkaido
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ⅓ łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
- Jeśli chcesz samodzielnie przygotować puree z dyni, oczyść z pestek dynię hokkaido. Pokrój ją na kilka kawałków (nie trzeba obierać), a następnie upiecz w piekarniku, aż będzie miękka. Upieczoną dynię zblenduj na gładki mus i zapakuj w słoiki, a następnie przechowuj w lodówce. Takie puree można wykorzystać do różnych dań: placków, ciast, curry, syropu do kawy itp.
- W 2 osobnych miskach wymieszaj mokre i suche składniki (pomiń olej), a następnie dodaj mokre do miski z suchymi. Wymieszaj.
- Patelnię posmaruj oliwą i rozgrzej. Łyżką nakładaj ciasto, formując placuszki. Smaż z obu stron na rumiano. Możesz podawać je z owocami, jogurtem i odrobiną miodu.
Przypnij na Pintereście i zachowaj na później: