Skip to content Skip to footer

Dyniowo-korzenne pancake’i bez cukru

Jesienią i zimą warto zadbać o to, by jeść rozgrzewające potrawy.  Takie właśnie jest to śniadanie: dyniowe, korzenne pancake’i bez cukru – sycące i pełne przypraw, które pomogą poczuć przyjemne ciepełko w brzuchu i wzmacniać odporność.

  • Imbir –  zwalcza bakterie chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz wspomaga ukrwienie kończyn, skóry i mózgu. Ma działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
  • Goździki – mają działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy. Dodatkowo wzmagają wydzielanie enzymów trawiennych, przez co pomagają w leczeniu dolegliwości żołądkowych. Działają też przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
  • Cynamon – rozgrzewa i wspiera organizm w walce z przeziębieniami. Pomaga też w dolegliwościach żołądkowych i przyspiesza przemianę materii.

Składniki

 10  SZTUK | 1 SZT.: ok. 83 kcal

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 150 g puree z dyni (gotowego lub przygotowanego w domu) lub mała dynia hokkaido
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ⅓  łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. Jeśli chcesz samodzielnie przygotować puree z dyni, oczyść z pestek dynię hokkaido. Pokrój ją na kilka kawałków (nie trzeba obierać), a następnie upiecz w piekarniku, aż będzie miękka. Upieczoną dynię zblenduj na gładki mus i zapakuj w słoiki, a następnie przechowuj w lodówce. Takie puree  można wykorzystać do różnych dań: placków, ciast, curry, syropu do kawy itp.
  2. W 2 osobnych miskach wymieszaj mokre i suche składniki (pomiń olej), a następnie dodaj mokre do miski z suchymi. Wymieszaj.
  3. Patelnię posmaruj oliwą i rozgrzej. Łyżką nakładaj ciasto, formując placuszki. Smaż z obu stron na rumiano. Możesz podawać je z owocami, jogurtem i odrobiną miodu.

Przypnij na Pintereście i zachowaj na później:

blog dietetyczny_dyniowe korzene pancake
blog dietetyczny: dyniowe korzene pancake’i

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź