Skip to content Skip to footer

Faszerowany bakłażan

Dzisiaj mamy dla Ciebie przepis pachnący Bliskim Wschodem i Południem Europy – pyszny bakłażan faszerowany komosą i aromatycznymi dodatkami.

A w ramach ciekawostki: czy wiesz, ze bakłażan nazywany jest przez Hiszpanów “jabłkiem miłości” i uważany jest za afrodyzjak? A gdy już o jabłkach mowa, to bakłażan zawiera aż 2 razy więcej błonnika niż właśnie ten owoc.  Dlatego jeśli się odchudzasz, to jest on świetnym wyborem – nie dość, że ma mało kalorii, to jeszcze na długo zapewnia uczucie sytości.

Składniki:

2 PORCJE | 1 PORCJA: 310 KCAL

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki migdałów
  • 4 suszone morele
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 suszone pomidory
  • 50 g komosy ryżowej (może być też kasza jaglana, kuskus czy jęczmienna)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek, opcjonalnie: 0,5 łyżeczki harissy

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokroić wzdłuż na pół i wyciąć środek. Skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć.
  2. W garnuszku zmieszać migdały, pietruszkę, dość drobno pokroić pomidory, morele, zioła oraz wycięty miąższ, zalać niewielką ilością wody i poddusić na małym ogniu. W tym czasie w drugim garnku ugotować komosę.
  3. Mieszankę z pomidorami zmiksować, potem dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Farsz przełożyć do bakłażana i wstawić danie do piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 200 st. C.

Zostaw komentarz

0
Powakacyjna promocja na e-booki
Zdrowe lunchboxy i przepisy na jesień

Kup dowolny z serii 30% taniej lub 2 albo 3 e-booki z dodatkowym rabatem (w koszyku wpisz kod ZDROWO)

Sprawdź