Lubisz dania z makaronem? Mamy dla Ciebie przepis na sos, dzięki któremu przemycisz do swojej diety więcej warzyw.
Warto zrobić go dużo, podzielić na porcje i zamrozić – dzięki temu możesz później w mgnieniu oka przygotować pyszny, pożywny obiad.
Zajrzyj do tego artykułu po więcej sposobów na zwiększenie dziennego spożycia warzyw.
Składniki:
OK. 3 LITRY SOSU
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 bakłażan
- 3 marchewki
- 2 cukinie
- 4 puszki pomidorów
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Marchewkę obrać i razem z selerem pokroić w półtalarki. Cukinię, paprykę i bakłażana pokroić w kostkę.
- Bakłażana posolić i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie opłukać i wytrzeć go ręcznikiem papierowym.
- W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dorzucić czosnek, a po kilkunastu sekundach bakłażana. Podsmażać, mieszając, przez ok. 2 minuty i dołożyć cukinię, a po około 2 minutach paprykę i marchew. Smażyć ok. 10 minut.
- Dodać pomidory, wodę oraz zioła i gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
- Sos zmiksować na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsty, dolać trochę wody. Po przestudzeniu podzielić na porcje i zamrozić.
Przypnij na później i zachowaj na później: