Pod naszą dietetyczną lupą znalazła się kolejna piątka popularnych mitów na temat zdrowego żywienia. Ile wody powinniśmy pić dziennie, czy żółtka jajek są niezdrowe i gdzie kryją się węglowodany? – Sprawdzamy. 😊
MIT 1: Węglowodany to tylko pieczywo i makaron
Gdy słyszymy hasło: „Nie jem węglowodanów”, nasza reakcja zazwyczaj wygląda mniej więcej tak:
Zazwyczaj to hasło oznacza, że ktoś odstawił po prostu makaron i pieczywo.Ale węglowodany kryją się nie tylko w tych produktach. Znajdziemy je m.in. również w nabiale (pod postacią laktozy), warzywach i owocach. Kompletne odstawienie węglowodanów byłoby więc niemal niewykonalne. I niemądre – stanowią one główne źródło energii dla organizmu i są nam po prostu potrzebne.
Więcej na ten temat przeczytasz w tym artykule: Węglowodany: dobre czy szkodliwe?
MIT 2: Szklanki soku nie wlicza się do dziennych pięciu porcji warzyw i owoców
Dziennie powinniśmy jeść co najmniej 400 g warzyw i owoców, najlepiej podzielonych na minimum 5 porcji. Jedną z nich może być też szklanka soku. Przekonanie, że nie wliczamy go do dziennej dawki warzyw i owoców może wynikać z tego, że ogromna część napojów na sklepowych półkach rzeczywiście nie ma wiele wspólnego z sokiem – dlatego czytajmy etykiety. Powinien być to prawdziwy, 100-procentowy sok z owoców i / lub warzyw.
Do pięciu porcji warzyw zwyczajowo nie zaliczamy jednak ziemniaków.
Więcej na ten temat znajdziesz w tym artykule: 5 porcji warzyw i owoców – ile to właściwie jest?
MIT 3: Wodę możesz bezpiecznie pić w każdych ilościach
Woda jest najzdrowszym ze wszystkich napojów. I rzeczywiście zawsze zachęcamy do picia jej w dużych ilościach, ale nawet z nią można przedobrzyć.
Duży nadmiar wody może prowadzić do senności, bólu głowy, spadku poziomów elektrolitów, niewydolności nerek oraz obrzęków narządów wewnętrznych. Taka sytuacja zdarza się jednak rzadko – większość z nas ma raczej problem, aby osiągać choćby pożądaną dzienną dawkę płynów.
Aby obliczyć swoje zapotrzebowanie na wodę, wystarczy wykorzystać wzór:
30 ml wody x masa ciała (w kg)
MIT 4: Ostatni posiłek należy jeść przed godziną 18:00
To jeden z najczęstszych dietetycznych mitów. Wiele osób wierzy, że kanapka, którą zjemy o 18:10 odłoży nam się w biodrach jako kolejne 50 g tłuszczu.
Po 18:00 rzeczywiście lepiej nie jeść, ale jedynie jeśli chodzimy spać o 20:00. W innych przypadkach stosujmy się po prostu do zasady: ostatni posiłek do 2 godzin przed snem.
MIT 5: W zdrowej diecie lepiej zrezygnować z jedzenia żółtek jaj
Wciąż nie przestaje nas zadziwiać, że niektórzy ludzie spożywają jedynie białka jaj, a rezygnują z żółtek. Bo podobno tak zdrowiej.
Chociaż żółtko jaja jest bardziej kaloryczne niż białko, zawiera również 43% białka całego jaja, jak również składniki odżywcze pobudzające metabolizm, w tym rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, niezbędne kwasy tłuszczowe i – co najważniejsze – cholinę, potężny związek, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób związanych z wątrobą i pęcherzykiem żółciowym.
Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Białko czy żółtko jajka – co lepsze?
Zobacz także: Pogromcy mitów dietetycznych (część 1)