ODCHUDZANIE

Pogromcy mitów dietetycznych (część 1)

Mało jest chyba obszarów, o których krążyłoby tyle mitów, co na temat dietetyki. Wiele z nich jest powtarzanych tak często, że aż ciężko z nimi walczyć. Czas się z nimi rozprawić – na pierwszy ogień idzie pięć popularnych, błędnych opinii.

 

MIT 1: Szpinak jest bogaty w żelazo

Pamiętasz kreskówkę o Popeye’u, któremu rosły mięśnie, gdy tylko zjadł szpinak? Przez wiele lat warzywo to było traktowane jako cudowne źródło żelaza. Niestety w rzeczywistości nie jest aż tak zasobne w ten pierwiastek, jak mogłoby się wydawać  Niby na tle innych warzyw ilość żelaza w szpinaku wypada dobrze, jednak przyswajamy go jedynie 1%, ze względu na występowanie w jego liściach kwasu szczawiowego.

 

MIT 2: Miód jest mniej tuczący niż cukier

Osoby, które przechodzą na dietę, często zastępują biały cukier miodem. Jasne, miód ma szereg właściwości prozdrowotnych (jednak tylko w temperaturze poniżej 45 st. C), ale to nie znaczy, że jest mniej kaloryczny. 1 łyżeczka miodu to 39 kcal, a cukru – 20 kcal. Dlatego mimo że zdrowy, trzeba jeść go z umiarem.

 

MIT 3: Cytrusy to główne źródło witaminy C

W sezonie grypowym, gdy szukamy sposobów na dostarczenie sobie większej ilości witaminy C, najczęściej sięgamy po cytrusy. Rzeczywiście zawierają jej sporo (ok. 50 mg/100 g), ale nie najwięcej.  Przykładowo, owoce dzikiej róży dostarczają jej aż 1500 mg/100 g; czarna porzeczka – 183 mg; papryka – 144 mg; a natka pietruszki – 178 mg

 

MIT 4:  Buraki są korzystne przy anemii

Anemia wynika zazwyczaj z niedoboru żelaza, a buraki zawierają go zaledwie  0,8 mg w 100g. Co więcej, żelazo z roślin wchłania się tylko w 5%. Aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek (ok. 18 mg na dobę), trzeba by zjeść… 45 kg buraków dziennie! Uwielbiamy buraki, ale nawet my nie podjęłybyśmy tego wyzwania. 😉  Tak czy inaczej, to warzywo to nasze polskie superfood i warto je jeść, m.in. ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy.

Czytaj też: Więcej o zdrowotnych właściwościach buraków

MIT 5:  Twaróg jest dobrym źródłem wapnia

Gdzie najczęściej szukamy źródeł wapnia? – W nabiale. A już szczególnie często w twarogu. Tymczasem lepszym źródłem wapnia jest ser żółty. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na wapń (800 mg), należy zjeść 2 plasterki sera żółtego lub aż 4 kostki twarogu. Dużo lepszym od białego sera źródłem wapnia są również… sardynki (wystarczy 200 g).

 

Też zetknąłeś się z tymi mitami? Jeśli tak, nic dziwnego – jesteśmy nimi zalewani przez magazyny, media społecznościowe i celebrytów będących ekspertami „od wszystkiego”. To w połączeniu z ciągle zmieniającą się nauką o żywieniu sprawia, że łatwo się w tym wszystkim pogubić. Dlatego już za tydzień kolejne starcie z mitami dietetycznymi.

Write A Comment